Rumah > Pengetahuan > Kandungan
Permohonan resin epoksi
Jul 01, 2018

Permohonan resin epoksi


Pengenalan kepada kata pengantar

Ciri-ciri penebat elektrik dan mekanik yang sangat baik fizikal dan mekanikal bagi resin epoksi, sifat ikatan dengan pelbagai bahan, dan fleksibiliti proses penggunaannya tidak dimiliki oleh plastik termoset lain. Oleh itu, ia boleh dibuat menjadi lapisan, bahan komposit, bahan pemutus, pelekat, bahan acuan dan bahan pengacuan suntikan, dan telah digunakan secara meluas dalam pelbagai bidang ekonomi negara.


Permohonan salutan

Penggunaan resin epoksi dalam pelapis menyumbang sebahagian besar, dan ia boleh dibuat dalam pelbagai jenis dengan ciri dan tujuan yang berlainan. Persamaannya:

1. Rintangan kimia yang sangat baik, terutamanya rintangan alkali. 2. Filem cat mempunyai lekatan yang kuat, terutamanya untuk logam.

3. Mempunyai rintangan haba yang baik dan penebat elektrik.

4. Filem cat mempunyai pengekalan warna yang baik.

Walau bagaimanapun, salutan resin epoksi jenis bisphenol A mempunyai rintangan cuaca yang lemah, dan filem cat mudah dibersihkan dan hilang di luar, dan tidak sesuai untuk pelapis luar dan salutan hiasan yang tinggi. Oleh itu, salutan resin epoksi digunakan terutamanya sebagai cat antikorrosif, primer logam, dan cat penebat, tetapi lapisan yang diperbuat daripada resin epoksi heterosiklik dan sikloaliphatik boleh digunakan di luar.


Penggunaan pelekat

Selain lekatan yang buruk kepada plastik bukan polar seperti poliolefin, resin epoksi digunakan untuk pelbagai bahan logam seperti aluminium, keluli, besi, tembaga; bahan bukan logam seperti kaca, kayu, konkrit, dan lain-lain; dan plastik thermosetting seperti fenolik, Amino, poliester tak tepu, dan lain-lain semuanya mempunyai sifat pelekat yang sangat baik, jadi terdapat nama pelekat semua tujuan. Perekat epoksi adalah jenis pelekat struktur yang penting.


SF

Beton, kayu, logam, kaca, termoset

Kelikatan rendah, boleh disembuhkan pada permukaan basah (atau air), kelembapan suhu rendah

Pembaikan konkrit (penumpuan permukaan lama dan baru), pembaikan retakan dinding luar, ikatan panel, sambungan paip pembetung, ikatan lantai, pengukuhan struktur bangunan.


Peralatan elektronik

Logam, seramik, kaca, FRP dan lain-lain plastik pepejal yang berpotensi

Penebat elektrik, rintangan kelembapan, rintangan kejutan haba, rintangan haba, kakisan rendah

Komponen elektronik, litar bersepadu, LCD, cakera optik, penceramah, kepala magnet, korek, kotak bateri, antena parabola, papan litar bercetak


Aeroangkasa

Logam, Plastik Thermosetting, FRP (Plastik Bertetulang Gentian)

Rintangan haba, rintangan hentaman, rintangan kelembapan, rintangan keletihan, rintangan radiasi

Ikatan yang sama logam dan logam yang berbeza, ikatan teras dan logam sarang lebah, ikatan bahan komposit, dan papan pengedaran


Jentera Automotif

Logam, Thermosets, FRP

Rintangan kelembapan, rintangan karat, lekatan permukaan minyak, rintangan haus (sifat keletihan)

Ikatan badan, tetulang keluli lembaran, ikatan FRP, pembaikan struktur mekanikal, pemasangan


Barang-barang sukan

Logam, kayu, kaca, termoset, FRP

Ketahanan, rintangan kesan

Snowboard, kelab golf, raket tenis


lain

Logam, kaca, seramik

Ketoksikan yang rendah, tidak menguning

Peninggalan budaya, untuk kegunaan rumah tangga


Peralatan elektronik

Oleh kerana kelebihannya yang unik, seperti prestasi penebat yang tinggi, kekuatan struktur yang tinggi dan prestasi pengedap yang baik, resin epoksi telah digunakan secara meluas dalam penebat dan pembungkusan peralatan elektrik voltan tinggi dan rendah serta komponen elektronik dan telah berkembang pesat. Terutamanya digunakan untuk: 1. Mengeluarkan pakej penebat elektrik dan motor. Seperti elektromagnet, gegelung kontaktor, transformer, transformer jenis kering dan lain-lain peralatan elektrik voltan tinggi dan rendah sebagai pembuatan pakej penebat yang menyeluruh. Dalam industri elektrik telah berkembang pesat. Dari pemutus atmosfera, pemutus vakum telah dibangunkan untuk mencetak gel tekanan automatik.


Resin epoksi diubahsuai

2. Digunakan secara meluas untuk penebat peranti yang dilengkapi dengan komponen dan pendawaian elektronik. Telah menjadi bahan penebat penting yang penting bagi industri elektronik.

3. Sebatian pencetakan epoksi gred elektronik digunakan untuk enkapsulasi plastik komponen semikonduktor. Untuk berkembang sangat pantas. Oleh kerana prestasinya yang unggul, ia mempunyai kecenderungan untuk menggantikan pembungkusan logam, seramik dan kaca tradisional.

4. Plastik berlapis epoksi digunakan secara meluas dalam peralatan elektronik dan elektrik. Di antaranya, perkembangan laminasi berpakaian epoksi tembaga amat pesat dan telah menjadi tenaga elektrik.

Salah satu bahan asas untuk sub-industri.

Di samping itu, salutan penebat epoksi, perekat penebat dan perekat elektrik juga digunakan dalam sebilangan besar aplikasi.


Produk-produk