Rumah > Pengetahuan > Kandungan
Ciri-ciri umum resin poliester tak tepu
Jan 22, 2018

Resin adalah nama yang sama, merujuk kepada pembuatan produk plastik yang digunakan dalam bahan mentah polimer, di mana sebarang polimer yang belum diproses boleh dipanggil resin. Poliester merujuk kepada dicarboxylic asid dan diol polycondensation reaksi polimer. Resin poliester terbahagi kepada dua kategori: seseorang itu dengan resin poliester tepu yang mempunyai unsaturation aromatic tiada dalam struktur molekul, seperti Poli (ethylene terephthalate). Inilah resin termoplastik yang boleh acuan ke dalam gentian "poliester" melalui spinneret yang atau ke dalam sebuah filem yang dikenali sebagai sebuah filem "poliester" suntikan. Satu lagi ialah resin poliester tak tepu yang mengandungi ikatan tak tepu-aromatic dalam struktur molekul. Ia boleh digunakan sebagai plastik thermosetting dengan memulakan reaksi crosslinking dengan penggerak yang sesuai. Resin poliester tak tepu yang diterangkan dalam artikel ini tergolong dalam kategori ini, sering dirujuk sebagai poliester untuk keselesaan.


Tak tepu poliester molekul sebelum mengubati panjang rantai molekul-molekul, jisim molekul relatif (selepas ini dirujuk sebagai berat molekul) secara amnya 100 ke 3000, ini rantai panjang molekul-molekul dengan monomers tidak boleh balas berkaitan untuk membentuk sebuah Kompleks struktur molekul besar mesh. Terdapat tiga bentuk molekul rangkaian ini.


1. sebagai satu struktur rangkaian berterusan secara amnya seragam;


2. sebagai satu struktur rangkaian berterusan-pakaian seragam, kepadatan rendah di jenis molekul disambungkan antara satu sama lain antara padat rangkaian secara berterusan;


3. bagi struktur rangkaian selanjar, rangkaian berterusan tebal tersebar di tengah-tengah komponen unbonded. Resin poliester tak tepu ini sebahagian besarnya terbentuk selepas pengawetan jaringan kedua macromolecules. Konfigurasi ini boleh dikaji oleh microscopy elektron atau pemerhatian proses swelling resin. Polyesters tak tepu adalah damar yang biasa digunakan dalam plastik diperkukuh. Dalam bidang plastik diperkukuh, jumlah akaun thermosetting resin bagi kira-kira 75%, jumlah termoplastik resin semakin meningkat.


Pelbagai thermosetting damar, termasuk dos poliester tak tepu jauh melebihi pelbagai resin lain, kerana poliester tak tepu mempunyai syarat-syarat yang menguntungkan terutamanya pemprosesan, dan harga yang murah. Sebagai contoh, walaupun harga resin fenolik adalah lebih rendah daripada poliester, ia perlu tekan air dan bentuk wap semasa pemprosesan dan Pengawetan. Oleh itu, ia memerlukan pembentukan tekanan lebih tinggi (biasanya 8 ~ 30MPa) dan syarat-syarat, oleh itu memerlukan media yang lebih besar untuk menghasilkan Pemanasan. Tidak polyesters tidak membuang air atau bahan-bahan sampingan semasa pemprosesan dan penawar, membenarkan mereka untuk teracu pada tekanan dan suhu yang lebih rendah. Malah, sejumlah besar poliester tak tepu digunakan pada suhu bilik dan hubungan tekanan yang diproses menjadi pelbagai jenis produk, yang tidak ada tolok bandingnya dengan resin lain. Poliester dan dua lain yang biasa digunakan thermosetting resin selepas pengawetan perbandingan prestasi dalam Jadual 1-1. Resin poliester tak tepu yang mengubati walaupun ia boleh menjadi bahan thermosetting yang tidak larut, -lebur, tetapi sifat-sifat mekanikal adalah sangat rendah, tidak boleh memenuhi kebanyakan syarat-syarat. Jika menggunakan gentian kaca bertetulang ia menjadi bahan Komposit, dikenali sebagai kaca keluli. Ia mempunyai banyak kelebihan seperti berat ringan, kekuatan tinggi, rintangan kimia, penebat elektrik, ketuhar gelombang mikro penembusan dan sebagainya, dan cara membentuk anak adalah mudah. Ia boleh membentuk pelbagai jenis besar atau kompleks produk sekaligus, menjadi satu kelebihan besar bahan-bahan baru.


Produk-produk