Rumah > Pengetahuan > Kandungan
Methyl ethyl ketone peroksida menyembuhkan tip keselamatan ejen
Jun 26, 2018

Methyl ethyl ketone peroksida menyembuhkan tip keselamatan ejen

Metil etil ketone peroksida (MEKP) adalah bahan yang sangat aktif dan tidak stabil. Penyimpanan, pengangkutan dan pengendalian yang tidak betul boleh menyebabkan produk mempercepatkan dan mungkin juga berlaku:

Penguraian bahan letupan

Mengecilkan bahan api, membakar dengan cepat

Produk ini dicetuskan dari pelarut dan meletup sekiranya berlaku perlanggaran atau kejutan

Reacts violently with pollutants

Kakisan dan bahan kimia terbakar

01-Penguraian letupan

Peroksida organik terurai dengan haba dan mengeluarkan haba. Apabila suhu ambien terlalu tinggi, haba yang dihasilkan oleh penguraian tidak melepaskan kepada alam sekitar, dan haba berkumpul, dan penguraian diri yang mempercepatkan berlaku.

Agregat pengurapan MEKP (SADT) yang lebih tinggi daripada 50 ° C dan selamat disimpan dan diangkut pada suhu bilik (SADT = Suhu Meningkatkan Penguraian Suhu).

MEKP menjalani dekomposisi yang mempercepatkan diri dalam wadah tertutup, yang boleh menyebabkan letupan termal dengan pembebasan panas dan penjanaan sejumlah besar gas. Angka berikut menunjukkan penguraian bahan letupan 5 kg MEKP agen pengawetan.02-Meremajakan bahan api, membakar dengan cepat

Ejen metil etil ketone peroksida yang berkualiti tinggi mempunyai titik kilat yang lebih tinggi (lebih besar daripada SADT) dan tidak mudah terbakar. Produk metil etil ketone peroksida tanpa penyulingan penyulingan mempunyai sisa butanon dan titik kilat yang agak rendah. Titik kilat metil etil ketone peroksida yang menyembuhkan agen umumnya lebih tinggi daripada 35 ° C.

Produk berkualiti rendah dengan tambahan metanol mempunyai titik kilat rendah (titik kilat metanol = 12 ° C), yang sangat meningkatkan risiko produk dan tidak memenuhi standard keselamatan.

Apabila agen pengawetan metil etil ketone peroksida menyala, kadar pembakaran sangat cepat. Angka berikut merasakan pembakaran ganas 1 gram sampel MEKP03-Letupan dalam kes perlanggaran atau kejutan

Metil ethyl ketone peroksida tulen adalah sensitif kepada kesan mekanikal atau geseran dan bahan letupan (menurut laporan asing, ISIS menggunakan metil etil ketone peroksida tulen untuk membuat bahan letupan untuk serangan demokratik). Untuk memastikan keselamatan produk, adalah perlu untuk menambah pelarut selamat Sebagai desensitizer dan untuk mengawal jumlah kandungan oksigen aktif hingga kurang daripada 10%.

Ejen pengawetan silang metil etil keton yang berkualiti tinggi menggunakan pelarut titik didih tinggi seperti ester phthalate dan ester lemak untuk desensitization, dan tidak meletup di bawah keadaan penyimpanan dan pengendalian biasa.

Metil etil ketone peroksida tidak larut dalam air. Peneluran produk berlaku disebabkan oleh perubahan suhu, volatilisasi metanol, dan lain-lain Sebelum kejutan impak atau kesan. Angka berikut akan mengalami kemusnahan drop berikutnya MEKP tulen. Adakah terdapat penglihatan untuk bahan letupan! 

 


Produk-produk