Rumah > Pengetahuan > Kandungan
Resin tak jenuh dan perbezaan resin tepu?
Jan 22, 2018

Pertama, resin poliester tepu

Resin poliester jenuh (resin alkyd bebas minyak) terutamanya digunakan untuk pengeluaran lapisan gegelung, masing-masing, bergantung kepada sifat resin dan struktur boleh digunakan untuk topcoat coil lapisan, primer, cat belakang, tetapi juga untuk dakwat dan lapisan haba tepu resin poliester untuk gulung.


Ciri-ciri resin poliester tepu:

Resin poliester tepu memerlukan lapisan salutan mempunyai hiasan, perlindungan, ketahanan, kebolehkerjaan dan keboleh proses yang baik, penggunaan sehingga topcoat poliester, kerana resin poliester tepu mempunyai ciri-ciri berikut:

(1) Kesejagatan tinggi dan kebolehlaksanaan yang baik, terutamanya berkaitan dengan lapisan plat keluli dalam industri pembinaan.

(2) adalah kekerasan dan ketangguhan yang luar biasa, dan mempunyai rintangan noda, penggunaan gred tinggi.

(3) ekonomi. Boleh digunakan untuk keperluan umum salutan gegelung.


Kedua, resin poliester tak tepu

Resin poliester tak tepu secara amnya sebatian polimer linier mempunyai ikatan ester dan ikatan rangkap tak tepu yang dibentuk oleh polikondensasi diol asid takasat tak tepu atau diol tak tepu asid dibasic tepu. Reaksi polikondensasi dilakukan pada 190-220 ° C sehingga nilai asid (atau kelikatan) yang diinginkan dicapai. Selepas tindak balas polikondensasi selesai, sejumlah monomer vinil ditambah semasa panas untuk membentuk cecair likat Larutan polimer dipanggil resin poliester tak tepu.


Ciri-ciri resin poliester tak jenuh:

(1) rintangan haba Kebanyakan suhu resin haba resin poliester tak tepu adalah 50 ~ 60 ℃, beberapa rintangan haba yang baik resin sehingga 120 ℃.

(2) Sifat mekanikal: Resin poliester tak tepu mempunyai kekuatan tegangan yang tinggi, kekuatan lenturan dan kekuatan mampatan.

(3) Rintangan kimia Resin poliester tak tepu adalah lebih baik dalam rintangan air, mencairkan asid dan alkali cair, miskin dalam rintangan pelarut organik. Sementara itu, rintangan kimia resin berbeza-beza dengan struktur kimia dan suis geometri, Terdapat perbezaan yang besar.

(4) Ciri-ciri dielektrik resin polyacid tak tepu mempunyai sifat dielektrik yang baik.

(5) resin tak jenuh daripada larut, keadaan meleleh menjadi keadaan tidak lebat, tidak lebat.

(6) masih larut dalam pelarut yang sesuai dan mempunyai cecair yang baik apabila dipanaskan.


Produk-produk