Rumah > Pengetahuan > Kandungan
Resin vinil yang digunakan dalam pembuatan kenderaan
Jan 23, 2018

Rintangan vinil tahan kakisan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa tidak hanya digunakan secara meluas dalam industri kimia, tetapi juga dalam bidang lain, termasuk industri automotif. Sifat penebalan resin vinil selalu menjadi arah pengeluar utama. Dengan penggunaan BMC / SMC di bahagian automotif, resin vinil yang menebal dapat menahan impak yang lebih tinggi daripada resin tak jenuh konvensional dengan rayap dan rintangan keletihan. Resin vinil ester penebalan adalah resin yang membolehkan proses pengawetan dilakukan secara berperingkat-peringkat, untuk prepregs atau sebatian pengacuan lembaran, yang membolehkan tindak balas pengawetan diteruskan ke peringkat pertama, diikuti dengan pembentukan tekan panas. Resin mesti mempunyai sifat penebalan kimia, tetapi juga untuk mengekalkan molekul tak tepu, supaya apabila pengacuan boleh menyembuhkan salib. Untuk tujuan ini, kumpulan fungsi berasid dimasukkan ke dalam molekul vinil ester untuk tindihan tindak balas. Resin ini lebih telap kepada serat kaca daripada resin poliester dan mempunyai kebermian yang lebih baik supaya tekanan semasa menekan panas dapat dikurangkan dan tahap kedua mempunyai kelajuan tindak balas yang sangat cepat. Ini epoxy vinyl ester resin lembaran membentuk kompaun, boleh digunakan untuk membentuk bahagian struktur, terutamanya komponen automotif untuk mengurangkan berat badan. Di roda, tempat duduk, rak penyejukan, lengan injap enjin dan bahagian automotif lain digunakan.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, dengan peningkatan penggunaan komposit serat karbon dalam aplikasi automotif, syarikat resin komposit resin termoset Eropah telah memperkenalkan serat karbon ester vinil SMC (CF-SMC) untuk bahagian-bahagian automotif separa berstruktur dan struktur pada permukaan bukan A,. Bahan mentah dan peralatan pengacuan untuk Serat Karbon Vinil yang baru dibekalkan oleh Ludwigshafen, Jerman. CF-SMC yang dihasilkan menawarkan cetakan yang sangat baik, ringan dan sifat mekanik yang tinggi. Komponen adalah resin vinil ester AtlacXP810 dan penyebaran gentian karbon serat besar (48K) serat.

Pada masa ini, di negara kita, stamping resin telah berjaya digunakan dalam pengeluaran percubaan kereta domestik. Pusat Pembuatan Mould FAW yang direka dan dihasilkan 12 set acuan resin adalah batang, hud, fender depan dan belakang dan perlindungan dalaman dan luaran yang besar dan kompleks dengan acuan tegangan. Ciri utamanya ialah permukaan acuan kepada pemprosesan CAD / CAM model utama sebagai penanda aras, penggunaan resin berkekuatan tinggi, pengecutan rendah epoxy vinil ester resin molding, jurang punch die menggunakan lilin yang diimport dengan tepat mengawal acuan, dimensi tinggi ketepatan, Kitaran pembuatan boleh dipendekkan oleh 1 / 2-2 / 3. Teknologi acuan stamping resin untuk percubaan kereta kami dan pengeluaran batch kecil telah membuka jalan, adalah inisiatif kebangsaan.

Resin vinil ester domestik bermula pengeluaran pada akhir 1970-an, tetapi kerana harga produk yang lebih tinggi, populariti tidak mencukupi dan sebab-sebab lain, output masih kecil, dan promosi dan aplikasi masih tidak memuaskan. Resin vinil di negara ini untuk memperluaskan permohonan dari beberapa pembangunan luar negara dan penerapan perusahaan berasaskan resin vinil resin pada akhir 1990-an ke dalam pasaran China sebagai hasilnya. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, dengan perkembangan bahan komposit berprestasi tinggi membawa kepada pertumbuhan resin vinil. Dalam industri peleburan kimia, ketepatan industri peralatan elektrik tenaga tinggi, industri perkapalan, laut dan udara, pemuliharaan tenaga tradisional dan pembangunan tenaga boleh diperbaharui dan banyak bidang lain, dengan sifat unik, bahan komposit prestasi tinggi dalam bahan asas yang penting.

Dengan pembangunan industri pengilangan kereta, penggunaan bahan berprestasi tinggi telah meningkatkan struktur dan prestasi bahan komposit, kelajuan pengacuan yang lebih baik dan kualiti pembuatan, dan mempercepatkan aplikasi praktikal bahan-bahan komposit dalam kereta. Resin vinil dalam pembuatan kereta juga akan semakin banyak digunakan.


Produk-produk