Rumah > Pengetahuan > Kandungan
Apakah batu kuarza?
Jun 13, 2018

Apakah batu kuarza?

 

Quartzite, yang dikenali sebagai quartzite, adalah sejenis batu baru yang dihasilkan secara artifisikal daripada lebih daripada 90% kuarza kristal ditambah resin dan unsur surih lain. Ia adalah plat saiz besar yang ditekan oleh mesin khas di bawah keadaan fizikal dan kimia tertentu. Bahan utamanya adalah kuarza.

Kuarza adalah mineral yang mudah menjadi cecair oleh haba atau tekanan. Ia juga merupakan mineral yang membentuk batu yang biasa terdapat di ketiga-tiga jenis batu utama. Kerana ia mengkristalisasi pada batu-batuan beku terkini, ia biasanya tidak mempunyai wajah kristal lengkap, dan kebanyakannya diisi dengan mineral mineral yang membentuk kristal yang sebelumnya telah terbentuk. Komposisi kuarza adalah jenis silikon dioksida yang paling mudah.

 

ciri

1, tiada bunga

Quartzite mempunyai kandungan kuarza setinggi 94%. Kristal kuarza adalah mineral semulajadi kedua hanya untuk berlian, dan kekerasan permukaannya boleh mencapai kekerasan Mohs sebanyak 7.5, yang jauh lebih besar daripada yang digunakan di dapur, seperti pisau pisau, dan tidak akan dikikis. sakit hati.

2, tiada pencemaran

Quartzite adalah bahan komposit yang padat dan tidak berprofil yang dibuat di bawah keadaan vakum. Permukaan kuarza mempunyai ketahanan kakisan yang sangat baik terhadap asid dan alkali di dapur. Penggunaan harian bahan cair tidak akan menembus bahagian dalam batu kuarza. Cecair di permukaan boleh disapu dengan kain yang hanya menggunakan air bersih atau pembersih seperti Jie Liang. Jika perlu, retentate di permukaan boleh dikikis dengan bilah.

3, gunakan lama

Permukaan batu kuarza yang cerah dan berkilat diproses melalui lebih daripada 30 proses penggilitan rumit. Ia tidak akan tercalar oleh bilah, tidak akan ditembusi oleh bahan cair dan tidak akan menyebabkan kekuningan dan perubahan warna. Pembersihan harian hanya perlu dibilas dengan air. Ia mudah dan mudah. Walaupun selepas tempoh penggunaan yang panjang, permukaannya cerah seperti kaunter yang baru dipasang, tidak memerlukan penyelenggaraan dan penyelenggaraan.


4, tidak boleh membakar Kristal kuarza semulajadi adalah bahan refraktori yang tipikal, titik leburnya setinggi 1300 darjah, dan batu kuarza 94% yang diperbuat daripada kuarza semulajadi adalah sepenuhnya tahan api, ia tidak akan terbakar kerana bersentuhan dengan suhu tinggi, dan ia juga mempunyai rintangan suhu tinggi yang tidak dapat ditandingi oleh batu buatan dan countertop lain. ciri.

5, sinaran bukan toksik Permukaan batu kuarza licin, licin dan tidak ada calar yang disimpan. Struktur bahan yang padat dan tidak berpori membuat bakteria tidak dapat disembunyikan dan dapat bersentuhan langsung dengan makanan, selamat dan tidak beracun. Batu kuarza berkualiti tinggi menggunakan mineral Kristal kuarza semulajadi yang dipilih, kandungan SiO2 melebihi 99.9%, dan ia dibersihkan semasa proses pembuatan. Bahan mentah tidak mengandungi sebarang kekotoran logam berat yang boleh menyebabkan radiasi, 94% kristal kuarza dan lain-lain Bahan tambah resin membuat batu kuarza bebas dari bahaya pencemaran radiasi.


Produk-produk