Rumah > Berita > Kandungan
Masih Menggunakan Ejen Pengawasan Rendah?
May 30, 2018

Masih menggunakan ejen pengawet inferior?

Ejen pengawetan, juga dikenali sebagai metil etil ketone peroksida, merupakan bahan tambahan dalam teknologi fiberglass yang paling biasa digunakan. Hampir semua keperluan pengeluar gentian kaca, jumlah yang biasanya 1% -2% daripada jumlah resin, walaupun bahagiannya kecil, tetapi ia memainkan peranan penting dalam kualiti produk keluli kaca.

Menurut statistik, kini terdapat lebih daripada 50% masalah resin menyembuhkan kualiti yang disebabkan oleh ejen pengawetan yang berkualiti rendah. Tidak hairanlah banyak soalan yang didengar: "Saya menggunakan resin gred tertinggi, mengapa produk masih mengalami masalah? Tidakkah kualiti resin?" Bilangan pembeli resin yang rendah telah menjadi periuk.

Kebenaran sering: kesalahan ejen pengawet inferior

Walaupun ejen pengawetan adalah sebahagian kecil daripada proses pengeluaran produk keluli kaca, ia telah memainkan peranan penting dalam kualiti keseluruhan produk, jadi walaupun anda membeli resin bermutu tinggi, ia dipadankan dengan tahap yang berkelayakan. Agen pengawetan akhirnya akan mendapat produk "merosot".

Dua indikator kualiti pengeras

1. Kandungan kelembapan: Sama ada proses dehidrasi dilakukan atau tidak menjadi faktor utama dalam membezakan antara kualiti keselamatan dan bahaya kualiti rendah. Piawaian antarabangsa untuk metil etil keton peroksida secara amnya kurang daripada 5%, manakala hasil dalam negeri umumnya lebih daripada 20%. Walaupun ejen pengawetan dengan kandungan air yang tinggi adalah murah, tetapi kerana kehadiran sejumlah besar air akan menyebabkan resin menyembuhkan keabnormalan, (resin sembuh paling takut air). Sangat menjejaskan kekuatan produk FRP, dan akan menghasilkan buih air dan gelembung udara.

2. Titik kilat: Ini adalah petunjuk keselamatan yang sangat penting. Ejen pengawetan yang berkualiti mempunyai titik kilat lebih daripada 70 darjah dan boleh digunakan dengan selamat di bawah apa-apa syarat. Ejen pengawetan kualiti yang lemah sering hanya melebihi 30 darjah, pada suhu tinggi musim panas terdedah kepada kemalangan keselamatan.


Produk-produk