Rumah > Berita > Kandungan
Pengenalan Dan Klasifikasi Resin Poli Tidak Unsatur
Jan 23, 2018

Pertama, resin poliester tak tepu Keterangan:

Resin poliester tak jenuh adalah resin termoset, yang boleh disembuhkan ke dalam polimer rangkaian polimer tidak larut dan tidak boleh diguna di bawah tindakan haba atau pemula. Walau bagaimanapun, kekuatan mekanik polimer ini sangat rendah sehingga ia tidak dapat memenuhi keperluan kebanyakan aplikasi. Apabila ia diperkuat dengan gentian kaca, ia boleh menjadi bahan komposit, yang dikenali sebagai "FRP". Kekuatan mekanikal "FRP" dan aspek prestasi lain berbanding dengan pemutus resin telah bertambah baik.

FRP berdasarkan resin resin tak jenuh mempunyai ciri-ciri berikut:

1, rintangan kakisan yang baik

Ia adalah jenis bahan tahan kakisan yang baik. Ia tahan kepada asid, alkali, garam, pelarut organik, air laut, udara dan minyak dalam kepekatan umum. Ia juga sangat tahan terhadap mikroorganisma dan digunakan secara meluas dalam petroleum, industri kimia, racun perosak, Perubatan, pewarna, elektroplikasi, elektrolisis, metalurgi, industri ringan dan lain-lain bidang ekonomi negara, memainkan peranan yang tidak dapat digantikan oleh bahan lain.

2, ringan dan kuat

Ketumpatan 1.4-2.2g / cm3, 4-5 kali lebih ringan daripada keluli, tetapi kekuatannya tidak kecil, kekuatannya terhadap keluli, aluminium dan cemara. Ini penting bagi produk yang perlu mengurangkan berat badan mereka, seperti penerbangan, angkasa lepas, roket, peluru berpandu, kenderaan dan pengangkutan. Sebagai contoh, jet Boeing 747 yang digunakan dalam struktur utama komponen FRP sehingga 2.2 tan, dengan berkesan menjimatkan bahan bakar pesawat, peningkatan kelajuan, hayat bateri yang panjang dan peningkatan muatan.

3, prestasi terma yang unik

Kekonduksian termal 0.3-0.4Kcal / mh ℃, hanya logam 1 / 100-1 / 1000, adalah bahan penebat termal yang sangat baik, dengan pintu dan tingkapnya terbuat dari generasi kelima bahan bangunan penjimatan tenaga baru. Di samping itu, pekali pengembangan linear FRP juga sangat kecil, dekat dengan bahan logam umum, jadi FRP dan sambungan logam tidak akan menjadi tekanan pengembangan haba, kondusif kepada substrat logam atau ikatan struktur konkrit.

4, prestasi pemprosesan yang sangat baik

Prestasi proses pemprosesan, proses mudah, boleh membentuk, baik pada suhu biasa dan tekanan acuan, tetapi juga memanaskan tekanan pengawetan, dan dalam proses pengawetan tanpa pembentukan produk-produk berat molekul yang rendah, dapat menghasilkan produk yang lebih seragam. Kerana prestasi prosesnya yang sangat baik, pada tahun-tahun kebelakangan ini telah digunakan secara meluas dalam penghasilan kerajinan tangan, produk marmer tiruan, pernis poliester dan lain-lain bahan bertetulang gentian bukan kaca.

5, sifat elektrik yang sangat baik

Prestasi penebat sangat baik, di bawah tindakan frekuensi tinggi masih dapat mengekalkan sifat dielektrik yang baik. Ia tidak mencerminkan gelombang radio, bebas daripada kesan elektromagnet, penghantaran gelombang mikro yang baik, adalah bahan yang sesuai untuk radoma. Menggunakannya untuk mengeluarkan instrumen, motor, produk elektrik di bahagian penebat boleh meningkatkan hayat perkhidmatan dan kebolehpercayaan peralatan elektrik.

6, reka bentuk bahan adalah baik

UPR adalah berdasarkan matriks kepada bahan komposit bertetulang gentian kaca, kedua-duanya melalui pemprosesan satu kali ke dalam bentuk akhir produk. Oleh itu, FRP bukan sekadar bahan, tetapi juga struktur. Apa yang dimaksudkan dengan reka bentuk termasuk dua aspek:

(1) Reka Bentuk Fungsional: Dengan memilih serat UPR dan serat kaca yang sesuai boleh dibuat dengan pelbagai fungsi khas produk FRP, seperti: boleh dibuat dari produk yang tahan kakisan; boleh dibuat daripada produk suhu tinggi serta-merta boleh dibuat dari Plat ringan; boleh dibuat produk tahan api boleh dibuat dari produk tahan UV ...

(2) Reka Bentuk Struktur: Ia mungkin untuk merekabentuk pelbagai struktur produk secara fleksibel mengikut keperluan, seperti pintu dan tingkap FRP, gril FRP, paip FRP, tangki FRP, tangki FRP dan sebagainya.

Kedua, resin poliester tak tepu Kategori:

1, menurut struktur resin poliester tak tepu boleh dibahagikan kepada orto-benzena, m-benzena, benzena, bisphenol A jenis, jenis ester vinil;

2, mengikut prestasi boleh dibahagikan kepada jenis tujuan umum, jenis anti-karat, jenis pemadam kebakaran, jenis tahan haba, jenis pengecutan rendah;

3, menurut tujuan utamanya boleh dibahagikan kepada resin FRP dan resin bukan FRP dua kategori, produk plastik yang diperkuat gentian kaca yang dipanggil serat kaca dan produknya yang terbuat dari pelbagai produk, juga dikenali sebagai plastik bertetulang Serat kaca (dirujuk sebagai FRP atau FRP); Produk bukan FRP adalah pengisi resin dan pengisi bukan organik bercampur atau menggunakan sendiri pelbagai jenis produk yang dibuat secara berasingan, yang juga dikenali sebagai produk keluli kaca bukan bertetulang.

4, mengikut jenis spesifik termasuk: resin penggulungan, resin suntikan, RTM (pendek untuk penukaran pemindahan), resin pultruded, SMC (lembaran membentuk kompaun), BMC, resin gred makanan, resin anti-karat, Resin polaroid, resin kraftangan, resin butang, resin agat, resin batu tiruan, resin kristal resin yang tinggi, Sebagai hiasan permukaan FRP anti-penuaan pakaian plastik tahan api, pakaian plastik tahan haba, kot gel semburan, kot gel acuan, retak gel gel, radiasi gel sembuh radiasi, kot gel tahan haus yang tinggi dan sebagainya.


Produk-produk