Rumah > Berita > Kandungan
Apakah Kesan Resin yang Adjunct Pada Resin?
Jan 22, 2018

Produk resin Untuk meningkatkan kemajuan proses pembinaan, dan fungsi produk seterusnya tidak mengubah jantina, loji resin pembuatan kapal sentiasa mengharapkan resin dapat mempercepat pengawetan secepat mungkin. Untuk resin tak tepu reaktif yang tertentu, jumlah ejen pengawetan, kadar penyembuhan resin dipercepatkan dan pengawetan berikutnya mempunyai kesan yang ketara.


Melalui teori dan amalan, kita meringkaskan kaedah pengawetan resin poliester tak jenuh seperti berikut:

1, penggunaan resin tak tepu, perlu ada jumlah pengawetan yang mencukupi untuk menambah suhu puncak eksotermik yang mencukupi, untuk mencapai tahap pengawetan yang tinggi. (Jumlah ejen pengawetan terlalu kecil boleh mengakibatkan kerajinan resin yang tidak sembuh secara kekal)

2, penggunaan resin poliester tak tepu dalam keadaan suhu ambien yang tinggi mungkin sesuai untuk mengurangkan jumlah pemecut untuk mendapatkan masa gel yang cukup lama dan kesan pengawetan yang lebih lengkap.

3, produk resin tak jenuh dalam perelihan umum dan agen pengawetan (peroksida) nisbah molar mestilah kurang daripada 1 (dalam kes ini, hanya dalam pilihan garam kobalt sebagai promoter dalam kes gas sahaja), sebaliknya pemecut dan The kadar pembalikan radikal utama akan lebih besar daripada radikal utama, yang mengakibatkan pengurangan penukaran. Oleh itu, penggunaan terlalu banyak pemecut tidak mencapai kesan mempercepatkan pengawetan, tetapi merendahkan fungsi resin tak jenuh.

4, aktiviti tindak balas yang rendah tidak memenuhi resin poliester maksimum pengawetan harus memilih aktiviti yang rendah sistem pengawetan.

5, di bawah keadaan buruk suhu rendah atau pengawetan kelembapan yang tinggi, kilang resin pembuatan kapal yang boleh menerima sistem pengawetan komposit: suhu bilik 25 darjah Celsius

Metil etil ketone peroksida 1%

N, N-dimethylaniline 0.5%

Benzoyl peroksida 2%

Prinsip pengawetan diringkaskan: jumlah ejen pengawetan yang mencukupi dan jumlah promoter yang sesuai untuk membuat resin poliester tak tepu sembuh sepenuhnya, untuk mencapai hasil yang diinginkan.


Produk-produk