Rumah > Berita > Kandungan
Apakah Jenis Bahan Adakah Resin itu?
Jan 23, 2018

Resin biasanya merujuk kepada julat peleburan atau lebur selepas pemanasan, melembutkan apabila terdapat kecenderungan mengalir di bawah daya luar, pada suhu bilik adalah pepejal, semi pepejal, dan kadang-kadang boleh menjadi polimer organik cecair. Secara umum, mana-mana polimer yang boleh digunakan sebagai bahan mentah untuk produk plastik dipanggil resin. Resin mempunyai resin semulajadi dan mata resin sintetik. Resin semulajadi merujuk kepada sifat rembesan haiwan dan tumbuhan yang diperolehi daripada bahan organik amorfus, seperti rosin, ambar, shellac dan sebagainya. Resin sintetik merujuk kepada produk resin yang diperolehi oleh sintesis kimia sebatian organik mudah atau oleh reaksi kimia sesetengah produk semulajadi. Resin semulajadi boleh dikelaskan mengikut komponen resin, sejarah pembentukan resin. Selaras dengan komponen asas resin boleh dibahagikan kepada tiga kategori: ① resin tulen, yang terdiri daripada terpenoids dan bahan mentah minyak mentah seperti bahan resin. Biasanya tidak larut dalam air, tetapi larut dalam pelarut organik, seperti rosin dan sebagainya. ② yang mengandungi resin gusi atau resin gusi, terdiri daripada polysaccharides, larut dalam air atau bengkak air, tetapi tidak larut dalam alkohol dan pelarut organik, seperti kemenyan dan sebagainya. ③ oleoresin atau gusi, merujuk mengandungi minyak yang lebih penting, larut dalam resin minyak. Menurut sejarah pembentukan resin boleh dibahagikan kepada resin fosil, resin semi-fosil dan resin segar. Yang terakhir adalah sumber resin semulajadi yang paling penting. Beberapa resin semulajadi dari pelabuhan pelayaran terawal yang dinamakan sempena namanya, seperti  Ma resin, resin Copal.

Resin sintetik adalah cecair likat atau dipanaskan untuk melembutkan pepejal, biasanya mempunyai rentang suhu lebur atau melembutkan, di bawah tindakan daya luaran boleh menjadi keadaan aliran plastik, dan beberapa sifat yang serupa dengan resin semulajadi. Penggunaan resin sintetik yang paling penting adalah membuat plastik. Untuk memudahkan pemprosesan dan meningkatkan prestasi, sering menambah bahan tambahan, dan kadang-kadang digunakan secara langsung untuk pemprosesan, ia sering sinonim dengan plastik. Resin sintetik atau serat sintetik, cat, pelekat, bahan penebat, dan bahan mentah asas lain. Pelbagai jenis resin sintetik. Menurut struktur rantaian utama rantaian karbon, heterochain dan rantai sintetik sintetik bukan karbon; mengikut ciri-ciri sintesis reaksi sintesis dan polikondensasi resin sintetik. Aplikasi praktikal, sering mengikut tingkah laku haba mereka dibahagikan kepada resin termoplastik dan resin termoset. Pengeluaran resin sintetik sumber kaya bahan mentah, produk tar arang batu awal dan asetilena kalsium karbida terutamanya produk minyak dan gas kebanyakannya dikuasai, seperti etilena, propilena, benzena, formaldehid dan urea. Kaedah pengeluaran resin sintetik menggunakan pempolimeran pukal, penggantungan pempolimeran, pempolimeran emulsi, pempolimeran penyelesaian, pempolimeran cair dan polikondensasi antara muka.

Plastik (Plastik): Tingkah plastik bahan, plastik yang dipanggil merujuk kepada peranan kuasa luaran, ubah bentuk berlaku, daya luaran dikeluarkan, keadaan masih boleh mengekalkan daya. Modulus plastik keanjalan antara getah dan gentian, daya boleh mengambil sedikit ubah bentuk. Plastik lembut dekat dengan getah, plastik keras hampir berserabut.

Plastik merujuk kepada resin (atau monomer dalam proses pempolimeran langsung) sebagai bahan utama untuk pelapis, pengisi, pelincir, pewarna dan bahan tambahan lain sebagai komponen tambahan dalam proses bahan pengacuan aliran. Plastik untuk sintesis sebatian polimer, bebas untuk mengubah gaya badan. Plastik adalah penggunaan bahan monomer untuk sintesis atau tindak balas tindak balas polimerisasi bahan, dari resin sintetik dan pengisi, pelapis, penstabil, pelincir, pigmen dan tambahan lain, dan komponen utamanya adalah resin sintetik.


Produk-produk