Rumah > Berita > Kandungan
Xinhua Daily Menerbitkan Laporan Pada Kumpulan Teknologi Xinyang Pada Halaman Depan 18 Ogos 2016.
Sep 30, 2018

Xinhua Daily menerbitkan laporan mengenai Teknologi Teknologi Xinyang pada halaman depan 18 Ogos 2016.

Berikut adalah laporan penuh:


Grassroots "juara tidak kelihatan", transformasi dan pelancaran semula
Guru pengurusan terkenal Herman Simon mengemukakan konsep "juara tidak kelihatan" dalam "Invisible Champion: Siapa Syarikat Terbaik", iaitu PKS dengan bahagian yang besar dalam pasaran domestik atau antarabangsa, tetapi dengan penglihatan sosial yang rendah. . Wartawan baru-baru ini ditemui di Zon Teknologi Tinggi Kebangsaan Changzhou yang dalam menghadapi tekanan ke bawah ekonomi, sekumpulan perusahaan-perusahaan akar umbi "tidak dapat dilihat" berusaha memimpin sikap.
Bin Zhou, Setiausaha Jawatankuasa Kerja Parti Zon Teknologi Tinggi Changzhou dan setiausaha Jawatankuasa Parti Daerah Xinbei, percaya bahawa perusahaan akar umbi dapat berkembang menjadi "juara tak bervisi", yang tidak dapat dipisahkan dari keupayaan mereka untuk menyesuaikan diri. Kebanyakan amalan mereka dalam menyesuaikan struktur pemindahan adalah instruktif.


Bermula dari 10 yuan
Membangunkan "perubahan hijau" yang pertama di dunia

Pada 15 Ogos, Changzhou Pacific Power Equipment Group membangunkan transformator cengkaman penjimatan tenaga teras besi berskala besar pertama di dunia, yang melepasi "kajian semula teknikal" syarikat keretapi itu.
Dalam landasan keretapi berkelajuan tinggi, purata "switchgear bertebat gas" digunakan setiap 0.8 km trek untuk memastikan bekalan kuasa yang stabil semasa hujan, berangin atau bahkan gempa bumi. Ia telah diimport sebelum ini, dan produk "Changtai" berjaya dibangunkan pada tahun 2009. Pada masa ini, "Changtai" adalah satu-satunya syarikat di China yang boleh menghasilkan produk ini, dan ia mempunyai bahagian 60% dari kereta api berkelajuan tinggi domestik pasaran.
Untuk prestasi itu, "Changtai" belum puas, dan kini ia menjadi satu-satunya unit di China yang menguasai teknologi reka bentuk dan pembuatan 220kV transformer teras koil dan satu-satunya peralatan pemprosesan khas dengan produk penyelidikan dan pembangunan bebas. Gao Changkai, pengasas "Changtai", memberitahu pemberita bahawa berbanding dengan transformer berlapis yang digunakan sekarang, pengubah daya tarikan teras penggulungan dapat mengurangkan penggunaan tenaga tanpa beban lebih daripada 40%, oleh itu ia dikenali sebagai "perubahan hijau". Satu tahun, ia dapat menjimatkan lebih daripada 1 bilion yuan dalam kos elektrik.
Gao Guokai, yang memulakan pembaikan rumahnya selama 10 yuan, membina set sendiri "inline pengenalan". Beliau bekerjasama dengan Universiti Jiaotong Barat Daya dan menjemput bengkel eksperimen dan pemasangan Changzhou Xidian Transformer Co., Ltd. sebagai transformer. Pengeluaran sebagai sokongan, berjaya mencipta "bekalan baru."
"Tahun lalu jualan lebih daripada 800 juta yuan, selepas selesai kilang baru, matlamat saya adalah 2 bilion!" Sebagai usahawan swasta, Gao Guokai, 69, sangat berterima kasih kepada kerajaan. "Pada masa itu, pemimpin Changzhou membawa ayah dan anak kita ke Kementerian Keretapi. Dalam proses penyelidikan dan pembangunan 'perubahan hijau', kerajaan wilayah dan perbandaran menyokong puluhan juta yuan." Walau bagaimanapun, beliau juga mengakui bahawa beberapa unit bidaan suka menggunakan negara asing. Nama-nama besar, jenama nasional sama ada memakai cermin mata berwarna, atau takut mengambil tanggungjawab. Beliau berharap kerajaan dapat melakukan langkah nyata untuk membalikkan fenomena ini.


Transformasi kilang tekstil jentera
Pengeluaran serat karbon yang ringan dan kuat
Terjejas oleh persekitaran pasaran, jualan produk jentera tekstil secara amnya merosot dalam tempoh dua tahun yang lalu. Walau bagaimanapun, nilai pengeluaran Kilang Tekstil Changzhou No. 8 di bawah Kumpulan Liangchun pada tahun 2015 mencapai 160 juta yuan, peningkatan tahun ke tahun lebih daripada 30%. Pada tahun ini, syarikat itu juga telah menghasilkan dengan penuh kapasiti. Apakah sebabnya?
"Kerana kita telah berubah!" Tan Liangchun, yang mengasaskan "Lapan Jentera Tekstil" pada tahun 1980an, berkata transformasi itu seperti beberapa khazanah. Dari mesin warping dari 50,000-100,000 yuan, kepada mesin penyuntingan lekapan lebih daripada 500,000 yuan, mesin perajakan meledingkan baru untuk pembuatan bahan-bahan baru lebih dari 5 juta yuan ... mesin mengait meledingkan pelbagai paksi yang dihasilkan olehnya , output, Prestasi berada di peringkat utama di dunia.
Oleh kerana mungkin untuk menghasilkan mesin penamat baru, kenapa tidak secara langsung menghasilkan bahan-bahan baru? Liangchun Group telah menubuhkan Hongfa Zongheng New Materials Co., Ltd. beberapa tahun yang lalu untuk menghasilkan bahan-bahan komposit yang berperisa serat berprestasi tinggi. Menurut laporan, pembuatan bilah pada kilang kuasa angin 1.5 megawatt atau lebih, menggunakan proses tradisional, memerlukan 8-10 tan serat kaca cincang, dan jika bahan-bahan baru yang dihasilkan oleh Liangchun Group digunakan, beratnya hanya kira-kira setengah . Bahan yang lebih ringan, semakin cepat giliran pisau dan kos penjanaan tenaga angin berkurang.
Serat karbon adalah jenis bahan baru yang ringan seperti bulu tetapi sepuluh kali lebih kuat daripada keluli. Ia boleh digunakan dalam aeroangkasa, transit kereta api, tenaga bersih dan bidang lain dengan prospek pembangunan yang luas. Pada tahun 2010, Kumpulan Liangchun, melalui penyelidikan bersama dengan institut penyelidikan, menjadi pengeluar mesin permaidani serat karbon tunggal dengan hak harta intelek bebas di China, dan mula menghasilkan serat karbon selepas itu. Pada tahun 2016, Kumpulan membina pangkalan pengeluaran luar negara dengan keluaran tahunan sebanyak 30,000 tan bahan perengkah meledingkan di El Paso, Texas. Pada tahun 2015, "Latitude Hongfa" mencapai jualan hampir 10 bilion.
Tan Liangchun, 75 tahun, berharap kerajaan boleh memperkenalkan dasar untuk memudahkan pengujian produk baru.


"Pengambilalihan 1 dolar"
Kilang cat berubah di sepanjang rantaian perindustrian
Pendahulunya Xinyang Technology Group adalah kilang cat yang diasaskan oleh Zhang Wenjun pada tahun 1990-an. Selepas lebih daripada sepuluh tahun, ia berkembang menjadi pengeluar terbesar resin poliester tak tepu negara. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, dalam menghadapi kemerosotan makroekonomi dan kekurangan permintaan hiliran, Xinyang Technology Group terus mengembangkan rantaian perindustriannya di sepanjang pengeluaran salutan resin poliester tak tepu. Ia telah berturut-turut membina barisan pengeluaran anhidrida maleik dan barisan pengeluaran anhydride phthalic. Barisan pengeluaran asid fumaric, barisan pengeluaran styrene.
Dalam temu bual itu, wartawan juga mendengar kisah "pengambilalihan $ 1 kilang milik AS". Pada tahun 2008, Amerika Syarikat mengalami krisis kewangan, dan pengeluar stirena produk salutan resin poliester tidak tepu, Syarikat Kimia Changzhou Dongpu yang berpangkalan di Amerika Syarikat, mempunyai hutang 370 juta yuan. Zhang Wenjun membelinya untuk 1 dolar AS. Pada tahun berikutnya, Dongpu Chemical mula kembali ke kehidupan. Jualan berjumlah 1.146 bilion yuan dan keuntungan dan cukai ialah 178 juta yuan. Ia menjadi contoh model penggabungan dan pengambilalihan dalam industri pada masa itu. Melalui operasi teknologi stirena dan bakat terkumpul oleh Dongpu Chemical, Xinyang Technology telah berturut-turut membina garisan pengeluaran fase kedua dan ketiga styrene. Pada masa ini, pengeluaran tahunan Styrene Xinyang Teknologi mencapai 800,000 tan, kedua hanya untuk Sinopec dan PetroChina. , duduk teguh di tempat pertama di kalangan rakan niaga swasta nasional.
Pada bulan Februari 2015, Xinyang Technology Group sekali lagi mengeluarkan langkah transformasi: melabur 50 juta yuan untuk membuka pusat dagangan kontrak kimia dan chemical pertama di industri kimia China yang disokong oleh perusahaan pengeluaran, menggunakan platform e-dagang untuk berdagang produk kimia seperti stirena. . Pada tahun 2015, jumlah urus niaga bagi platform e-dagang mencapai 34.3 bilion yuan. "Mencari kutub pertumbuhan ekonomi baru adalah alasan utama untuk membina platform e-dagang." Zhang Wenjun dengan terang berkata bahawa Kumpulan Xinyang adalah berdasarkan industri kimia, dan intensiti pelaburannya besar. Sekiranya ia diperluaskan, ia akan mewujudkan lebihan dan membawa risiko.
Bercakap tentang cadangan kerajaan, pengurus senior Xinyang Technology Xinzhong Chen menyeru untuk mengurangkan lagi beban perusahaan. "Sebagai contoh, dasar pembekalan kuasa kerajaan untuk pengguna besar adalah manfaat utama untuk mengurangkan beban perusahaan, dan berharap dapat meningkatkan lagi bahagian bekalan kuasa langsung."
Wartawan harian Xinhua Hang Chunyan

Sepasang: tidak

Seterusnya: Notis Mengenai Resin Polyster

Produk-produk